Elcentral

Vill du öka säkerheten, användarvänligheten och framtidssäkra din elanläggning? Då kan en ny elcentral vara det första steget.
Genom vår enkla konfigurator så får du pris och kan boka installationsdag direkt på webben, klicka på knappen för att starta nu!

Säkerhet

En äldre elcentral kan sakna viktiga säkerhetsfunktioner som jordfelsbrytare vilket ökar risken för olyckor och skador, en enkel och billig livförsäkring för både familjen och fastigheten.

Framtidssäkrat

En ny elcentral gör det enklare att anpassa och utöka det elektriska systemet för fastigheten i framtiden, vid eventuella tillkommande spabad, laddboxar eller kanske en carport!

Användarvänligt

En modern elcentral är mer användarvänlig och lättare att hantera. Den är utrustad med tydliga instruktioner som underlättar för dig som anläggningsinnehavare att underhålla och säkerställa korrekta säkerhetsfunktioner.

Investera i din elanläggning

Säkerheten och användarvänligheten kommer alltid först men genom att byta elcentral höjer du standarden på elanläggningen avsevärt. En attraktiv investering som är värt att överväga.

Tillval

Överspänningskydd

2495kr

Installation av överspänningsskydd ger skydd och förhindrar överspänningar, minskad brandrisk och ökad säkerhet för fastigheten. Det är en kostnadseffektiv investering som förebygger dyra reparationer och förlust av elektronisk utrustning.

Elmätare

250kr

Installation av elmätare ger ökad medvetenhet om elförbrukning, individuell mätning och fakturering vid uthyrning, effektivare energihantering samt bättre kontroll och säkerhet för att spara pengar och fördela elkostnader rättvist i fastigheten.

Dörr

5 meter = 1350kr

En dörr är trevligt för att stänga om elcentralen, även bra placering för gruppschema på insidan av dörren.

Utökad Elcentral

3200kr

En utökad elcentral är smart om man tror sig bygga ut elanläggningen i framtiden, genom att förbereda detta i förväg med en större elcentral ger en billigare och bättre installation i framtiden.

FAQ

Kostnaden för ett byte av elcentral varierar beroende på storlek på elanläggningen, vill ni veta exakt vad er elcentral skulle kosta att byta ut så kan ni få reda på det via våran kalkylator.

Du ska alltid anlita en behörig fackman för att installera och byta ut er elcentral, dessa installationer är komplicerade och kan vara väldigt farliga om det görs på fel sätt.

En installation eller byte av elcentral ska alltid göras av behörig elektriker, med rätt erfarenhet och kunskap. En felaktig installation kan leda till att dina hushållsmaskiner inte fungerar som de ska, detta kan sedan leda till brand och stora skador på person och egendom.

Det ska kunna hålla sig närmare 20-30 år, men som med allt annat så börjar man märke fel och brister så bör man anlita en elektriker för att se om den är i behov av att bytas.

Säkringen är ett skydd för anläggningen, och en jordfelsbrytare är ett personskydd. Säkringen känner inte om en mindre ström går igenom någons kropp, medan en jordfelsbrytare känner av detta och bryter strömmen innan någon kan komma till skada.

I en nyinstallerad elcentral ska det alltid finnas en jordfelsbrytare för att säkerställa skydd mot person och egendom. I äldre elcentraler är det inget krav på jordfelsbrytare då den installerades innan reglerna ändras till att ha jordfelsbrytare som krav.

Den försäkrar dig om att vid eventuella fel så kommer jordfelsbrytaren att bryta strömmen innan någon kan komma att skadas. Den fungerar så att den känner av den strömmen som går ut i anläggningen och känner sedan av vilken ström som kommer tillbaka i anläggningen, om denna ström har en större differans än 30mA så bryter den strömmen. Det är över 30mA som strömmen kan vara farlig för person, husdjur och egendom.

Behöver du hjälp?

Boka in en konsultation med oss så hjälper vi dig med dina frågor. Helt kostnadsfritt.

Rulla till toppen

Anledning till elbesiktning

Denna fråga är enbart för vår vetskap om varför ni vill ha en elbesiktning utförd.

Hur gammal är er bostad?

Genom att vi får informationen om när er fastighet är byggd så får vi en bättre uppfattning om vad vi ska titta på när vi kommer ut.

Storlek på bostad

Om ni har flera olika hus som tillhör er fastighet så är det den totala arean som ni ska ange och inte enbart ert boningshus. Förutsatt att ni har el i alla husen som tillhör fastigheten.

Hus eller lägenhet

Om vi får reda på om ni bor i hus eller lägenhet får vi en bättre uppfattning av tidsåtgång samt arbetets omfattning.

Gruppförteckning

Om ni inte har en gruppförteckning som stämmer med er anläggning så behöver vi göra en som kan tar lite längre tid än om vi hade haft ett färdigt gruppschema att kopiera.

Jordfelsbrytare

Denna fråga är för att vi ska veta om vi ska vänta oss eventuella jordfel som kan komma att uppdagas vid installation av jordfelsbrytare i en anläggning där det inte suttit någon tidigare.

Överspänningsskydd

Att installera ett överspänningsskydd i elcentralen har flera fördelar, inklusive skydd mot skador på elektriska apparater och utrustning vid plötsliga överspänningar.  

Det minskar även risken för brand och bidrar till ökad säkerhet för fastigheten. Ett överspänningsskydd kan vara en kostnadseffektiv investering som förebygger dyra reparationer och förlust av elektronisk utrustning.

Elmätare

En elmätare i elcentralen ger ökad medvetenhet om elförbrukning, möjlighet till individuell mätning och fakturering vid uthyrning, effektivare energihantering samt bättre kontroll och säkerhet.  

Genom att ha insikt i elförbrukningen kan man fatta informerade beslut för att minska energiförbrukningen och spara pengar. Dessutom kan det underlätta rättvis fördelning av elkostnader och bidra till en säkrare och mer effektiv energianvändning i fastigheten. 

Större elcentral

En utökad elcentral är smart om man tror sig bygga ut elanläggningen i framtiden, detta för att slippa montera flera elcentraler bredvid varandra, med detta så räknar vi med att lämna ca 40-50% ledigt för framtida inkopplingar i er elcentral.   

Utökad elcentral förutsätter dock att plats finns runt om er befintliga elcentral för att ha möjlighet med en större, vi ser gärna att ni bifogar en bild för att vi ska kunna anpassa det så bra som möjligt.  

Dörr till elcentral

En dörr är trevligt för att stänga om elcentralen, även bra placering för gruppschema på insidan av dörren.

Antal säkringar

Här önskar vi att ni räknar i er befintliga elcentral och ser hur många säkringar som ni har nu för att få fram rätt storlek på elcentral till er.  

Hur ni räknar ut hur många grupper ni har i er elcentral? Jo det kan ni göra genom att räkna hur många ”propphuvar nu har” alternativt räkna hur många ”automatsäkringar” ni har. 

Vi har även med i beräkningen att lämna lite ledig plats för eventuella tillkommande grupper.

Storlek på elcentral

Hur stor er befintliga elcentral är idag vill vi veta för att vi ska kunna måttanpassa den nya elcentralen till det utrymmet där den ska installeras.

Laddkabel

Man ska tänka på om man vill ha 11kW eller 22kW, det har och göra med hur mycket effekt som man kan belasta kablarna med. 11kW klarar 16A medans 22kW klarar upp till 32A. 

Kabelupphängning

För att underlätta användningen och säkerställa att laddkabeln inte hamnar på marken så rekommenderas en kabelhållare.

Avstånd från elcentral

Att tänka på är att det som är tanken med denna mätning är för oss att ta med oss rätt material och tidsuppfattning för att utföra installationen. Denna kabel är tänkt att under den sträckan som ni angivit klamras eller på annat sätt förläggas fram till laddboxen.  

Montage

Placeringen av laddboxen är väldigt viktigt för att säkra sig en smidig användning. Det är helt klart värt att överväga ett montage på stolpe om det underlättar användningen i vardagen.

  • Laddboxar

    Laddbox – Laddkabel

    850 kr1 345 kr
Zaptec - lastbalansering

Vad är Lastbalansering?

Med lastbalansering kan man undvika överbelastning av elsystemet och säkerställa att laddboxen får högsta möjliga effekt för att ladda bilen snabbt och effektivt utan att någon huvudsäkring går.

Previous slide
Next slide

Villa i Stockholm
240kvm

Laddbox
Lampor
Elskåp

Ett nybyggt suterränghus på cirka 240 kvadratmeter önskade en stilren och modern design för elinstallationen, samtidigt som den skulle vara smart. För att uppfylla detta installerade vi plejd-enheter för att styra belysningen via mobilen och skapa olika scenarion. Elko plus valdes för strömbrytare och uttag i svart. I det största rummet installerades spottar i taket och punktbelysningar för att skapa rymd och framhäva viktiga delar. De två stora badrummen hade handdusktorkar, dimbara spottar i taket och mindre spottar i nischer för trevlig atmosfär. Badrummet på bottenvåningen fick en bastu nära uteplatsen och poolen. Garagebyggnaden innehöll ett teknikrum för bergvärmepump, poolstyrning, vatten och el.
Två elbilsladdare installerades för säker och pålitlig laddning av båda elbilarna.